Διακόσμηση γραφείου στο σπίτι: 5 Ιδέες και προτάσεις

Η δημιουργία ενός παραγωγικού και εμπνευσμένου χώρου εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχειρηματία, ελεύθερο επαγγελματία ή δημιουργό περιεχομένου. Η διακόσμηση του γραφείου σου παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα επηρεάζεται η παραγωγικότητα και η ψυχολογία σου, ενώ μπορεί τόσο να σε εμπνέει καθημερινά, όσο και να σε απωθεί.

Αλλά με ποιο τρόπο μπορείς να σιγουρευτείς πως το γραφείο στο σπίτι σου θα είναι σωστά διαμορφωμένο ανάλογα με τις δικές σου επαγγελματικές ανάγκες; Από το είδος της δουλειάς, τον κλάδο και τις προσωπικές σου προτιμήσεις, υπάρχουν πέντε βασικά πράγματα που μπορείς να προσέξεις προτού προχωρήσεις στη διακόσμηση του γραφείου σου στο σπίτι.

1. Επέλεξε τα κατάλληλα χρώματα για το γραφείο σου

Γραφείο σπιτιού
© Χριστίνα Μακρή για το Art Decoration Crafting.

Η επιλογή των σωστών χρωμάτων για το γραφείο του σπιτιού σου είναι απαραίτητη. Τα χρώματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση, τα συναισθήματα και την παραγωγικότητά μας. Ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο για το γραφείο του σπιτιού σου είναι οι εξής:

  • Η διάθεση: Τα χρώματα έχουν την δύναμη να επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συνολική μας διάθεση. Τα ζεστά χρώματα όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα ενέργειας, θετικότητας και δημιουργικότητας. Τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο μπορούν να προάγουν μια αίσθηση ηρεμίας και εστίασης. Επιλέγοντας τα χρώματα που μας φέρνουν διάθεση και ενέργεια για την εργασία μας είναι σημαντικό ώστε να βρισκόμαστε πάντοτε σε ένα περιβάλλον με το οποίο αισθανόμαστε δημιουργικοί και ευδιάθετοι.
  • Αυξημένη παραγωγικότητα: Ορισμένα χρώματα μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση μας, ακόμα και στις πιο πιεστικές ημέρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αποχρώσεις του μπλε μπορούν να τονώσουν το μυαλό, να τονώσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την εστίαση. Το πράσινο συνδέεται με την ισορροπία και την αρμονία, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας και συνδυασμού χρωμάτων στον χώρο εργασίας μας μπορεί να αποφέρει υψηλότερη παραγωγική νοοτροπία που βοηθάει στο να παραμένουμε αφοσιωμένοι στις εργασίες μας.
  • Οπτική άνεση και μείωση της καταπόνησης των ματιών: Το χρώμα και η αντίθεση του χώρου εργασίας σου μπορούν να επηρεάσουν την οπτική άνεση και να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών σου σημαντικά. Η επιλογή ενός συνδυασμού χρωμάτων που παρέχει επαρκή αντίθεση μεταξύ των αντικειμένων μπορεί να διευκολύνει την εστίαση των ματιών σου και να μειώσει την κούραση. Ο συνδυασμός πιο ανοιχτόχρωμων επίπλων και αξεσουάρ με πιο σκούρο φόντο μπορεί να προσφέρει μια άνετη οπτική εμπειρία. Επιπλέον, τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τη λάμψη και τις αντανακλάσεις στις οθόνες μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο άνετο οπτικά περιβάλλον εργασίας.
  • Προσωπική προτίμηση και έμπνευση: Οι προσωπικές σου προτιμήσεις και ό,τι σε εμπνέει μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση της εργασίας σου. Το να περιβάλλεις τον εαυτό σου με χρώματα που βρίσκεις οπτικά ελκυστικά και αναζωογονητικά μπορεί να τονώσει το κίνητρο και τη δημιουργικότητα σου. Η ενσωμάτωση στοιχείων που εμπνέουν και αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα σου μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις έναν χώρο στον οποίο απολαμβάνεις να περνάς χρόνο – κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε αυξημένη αφοσίωση και παραγωγικότητα.
  • Branding και επαγγελματισμός: Εάν χρησιμοποιείς το γραφείο σου στο σπίτι για επαγγελματικούς σκοπούς, τότε μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να “ενσωματώσεις” την ταυτότητα της επωνυμίας σου στον χώρο εργασίας σου. Μπορείς να συνδυάσεις τα χρώματα της επωνυμίας σου με τα χρώματα του γραφείου σου, έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια πιο συνεπή και επαγγελματική διακόσμηση που αρμόζει με το brand σου. Αυτός ο τρόπος μπορεί να ενισχύσει την ταυτότητα της επωνυμίας σου και να μεταδίδει ένα συνεκτικό μήνυμα στους πελάτες σου. Μπορεί επίσης να σε οδηγήσει στο να αισθάνεσαι πιο καλά όταν προσκαλείς πελάτες, συναδέλφους ή καλεσμένους στον χώρο εργασίας σου στο σπίτι.

Με αυτά κατά νου, επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα για τη διακόσμηση γραφείου στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει είτε σε υψηλότερη είτε σε χαμηλότερη παραγωγικότητα, διάθεση και όρεξη για εργασία.

2. Η λειτουργικότητα και η άνεση ενός γραφείου στο σπίτι

Γραφείο Σπιτιού (Studio)
© Χριστίνα Μακρή για το Art Decoration Crafting.

Όταν διακοσμείς το γραφείο στο σπίτι σου, υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα: Στην λειτουργικότητα και στην άνεση. Άλλωστε, η συνολική ικανοποίηση μας από τον χώρο εργασίας μας είναι ύψιστης σημασίας για να μπορούμε να εργαζόμαστε με άνεση.

Λειτουργικότητα και workflow

Γραφείο Σπιτιού - Home Office
© Χριστίνα Μακρή για το Art Decoration Crafting.

Η διακόσμηση γραφείου σου θα πρέπει να έχει από πίσω την κατάλληλη δομή και σκέψη γύρω από την λειτουργικότητα που θα έχει και ανάλογα με την ροή της εργασίας σου. Σκέψου σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί το γραφείο, η καρέκλα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός σου με στόχο να ελαχιστοποιήσεις τις περιττές κινήσεις και τους περισπασμούς. Τακτοποίησε τα αντικείμενα του γραφείου σου με τρόπο που να σου επιτρέπει μια εύκολη πρόσβαση και να προάγει την αποτελεσματικότητα με την ολοκλήρωση των εργασιών σου.

Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ένα καινούργιο γραφείο, ή μέχρι και να κατασκευάσεις ένα ανάλογα με τις ανάγκες σου, επέλεξε τα έπιπλα και τον εξοπλισμό που πληροί τις λειτουργικές απαιτήσεις βάση της εργασίας σου. Επένδυσε σε μια καλή εργονομική καρέκλα και σε ένα γραφείο που θα σου παρέχουν άνεση ακόμα και μετά από αρκετές ώρες συνεχόμενης εργασίας. Βεβαιώσου πως έχεις επίσης επαρκείς λύσεις αποθήκευσης, έτσι ώστε να διατηρείς όλο τον εξοπλισμό σου και τα λοιπά εργαλεία, τα έγγραφα και οτιδήποτε σχετίζεται με την εργασία σου καλά οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα.

Η τεχνολογία παίζει επίσης εξαιρετικά μεγάλο ρόλο στις μέρες μας, όπου ζώντας σε μια ψηφιακή εποχή, ορισμένα πράγματα θα πρέπει να παίζουν ουσιαστικό μέρος στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, όταν διακοσμείς το γραφείο σου, λάβε υπόψη όλες τις τεχνολογικές συσκευές που θα σου διευκολύνουν την εργασία αλλά δεν θα σε αποσυντονίζουν από αυτή.

Σιγουρέψου πως όλα τα καλώδια βρίσκονται οργανωμένα, δημιούργησε μια ρύθμιση που διευκολύνει την ομαλή συνδεσιμότητα των συσκευών σου και σιγουρέψου πως ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής και οι υπόλοιπες συσκευές σου βρίσκονται στα κατάλληλα σημεία.

Άνεση, καρέκλα και γραφείο

Διακόσμηση Γραφείου στο Σπίτι: Καρέκλα Γραφείου
© EFFYDESK στο Unsplash.

Η άνεση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη διακόσμηση του γραφείου σου. Μιας και η άνεση συχνά επηρεάζει την ευεξία και την παραγωγικότητα μας, σιγουρέψου πως έχεις επιλέξει τα κατάλληλα εργονομικά έπιπλα που υποστηρίζουν μια καλή στάση του σώματος και μειώνουν τον κίνδυνο για μυοσκελετικών προβλημάτων.

Από την καρέκλα, το γραφείο μέχρι και την οθόνη του υπολογιστή σου, θα πρέπει να είναι όλα ρυθμιζόμενα έτσι ώστε να μπορείς να δουλεύεις άνετα σε οποιαδήποτε στάση και περίπτωση.

Μπορείς επίσης να επενδύσεις λίγα χρήματα για να αποκτήσεις και τα σωστά εργονομικά αξεσουάρ, όπως στηρίγματα για τους καρπούς σου, ρυθμιζόμενες βάσεις οθονών, θήκες για την αποθήκευση των εργαλείων σου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βελτιώσει τη ροή της εργασίας σου και να την κάνει πιο ξεκούραστη, γρήγορη και άνετη.

3. Επέλεξε τον κατάλληλο φωτισμό γραφείου

Αξεσουάρ γραφείου

Η επιλογή του σωστού φωτισμού για το γραφείο του σπιτιού σου είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός παραγωγικού και άνετου εργασιακού περιβάλλοντος. Ο επαρκής φωτισμός είναι απαραίτητος για την οπτική άνεση και τη μείωση της καταπόνησης των ματιών. Βεβαιώσου ότι το γραφείο του σπιτιού σου έχει τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού, τόσο φυσικού όσο και τεχνικού.

Εκμεταλλεύσου το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς, τοποθετώντας το γραφείο σου κοντά σε ένα παράθυρο ώστε να επιτρέπεις στον εαυτό σου να κοιτάει και να εστιάζει σε διαφορετικά πράγματα και όχι μόνο στην εργασία. Το φυσικό φως παρέχει πολλά οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση, μειωμένη καταπόνηση ματιών και αίσθηση σύνδεσης με την φύση. Ωστόσο, δώσε έμφαση στην λάμψη που μπορεί να δημιουργείται και χρησιμοποίησε τα κατάλληλα καλύμματα παραθύρων ώστε να ελέγχεις την ποσότητα του φωτός που θα εισέρχεται στον χώρο.

Μπορείς αρχικά να επενδύσεις σε ένα ρυθμιζόμενο φωτιστικό γραφείου που παρέχει άμεσο και ρυθμιζόμενο φωτισμό σε συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα, αν είσαι καλλιτέχνης και ζωγραφίζεις, τότε το φως θα πρέπει να χτυπάει πάνω στον καμβά σου, ενώ πιθανότατα να θέλεις να αλλάζεις την φωτεινότητα που παράγει και το σημείο στο οποίο φέγγει.

Τέλος, εξέτασε τις επιλογές ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού για να μειώσεις τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσο και το κόστος ενέργειας. Οι LED λάμπες είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς είναι ενεργειακά αποδοτικοί, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και προσφέρουν ποικίλες θερμοκρασίες χρωμάτων. Αναζήτησε LEDs με υψηλά lumen ανά watt (lm/W) για να εξασφαλίσεις τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

4. Εντόπισε κατάλληλο σημείο για τους εξωτερικούς ήχους

Erika Brechtel office
Το γραφείο της Erika Brechtel.

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Αυτοί που χρειάζονται την απόλυτη ησυχία για να εστιάσουν στα projects και τις εργασίες τους, και αυτοί που θέλουν να ακούν συνεχώς εξωτερικούς θορύβους, μουσική, ή ακόμα και ραδιόφωνο.

Εάν προτιμάς την ησυχία, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα σημείο μακριά από παράθυρα και πόρτες. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς in-ear ψείρες ακουστικά που μειώνουν σημαντικά τους εξωτερικούς ήχους, ή ακόμα και να επενδύσεις σε ποιοτικές ωτοασπίδες.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ηχοαπορροφητικά υλικά στο σχεδιασμό του γραφείου σου, όπως για παράδειγμα χαλιά, υφασμάτινα πάνελ, αφρό, κουρτίνες και οτιδήποτε μειώνει τις αντανακλάσεις των θορύβων και του ήχου.

My Home Office - Το γραφείο στο σπίτι μου
© Χριστίνα Μακρή για το Art Decoration Crafting.

Αν προτιμάς τον θόρυβο σε οποιαδήποτε μορφή του, τότε μπορείς να επιλέξεις να βάλεις το γραφείο σου κοντά σε ένα παράθυρο, το οποίο μπορείς επίσης να κρατάς στην ανάκληση τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Οι εξωτερικοί ήχοι άλλωστε μπορούν να μειώσουν το συναίσθημα της μοναξιάς που αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες αισθάνονται όταν δουλεύουν αρκετές ώρες από το σπίτι και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν αρκετές ελληνικές ραδιοφωνικές εκπομπές που μπορείς να ακούς για να περνάς πιο ευχάριστα τα πρωινά σου, ενώ θα ενημερώνεσαι παράλληλα για το τι συμβαίνει στον “έξω” κόσμο. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που παρέχουν ήχους για εργασία από το σπίτι, καθώς επίσης και εκατοντάδες playlists ανθρώπων στο Spotify και το YouTube. Αν λατρεύεις τους ήχους της βροχής, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστοσελίδες όπως το Rainymood.com.

5. Πάρε έμπνευση για τη διακόσμηση του νέου σου γραφείου

Διακόσμηση γραφείου στο σπίτι
© Ergonofis στο Unsplash.

Λίγη έμπνευση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, και έχοντας κατά νου πως θα πρέπει να διαμορφώσεις σωστά το γραφείο σου ώστε να μην μπεις στη συνέχεια σε έξτρα διαδικασίες, υπάρχουν ορισμένα υπέροχα μέρη στο διαδίκτυο για να εμπνευστείς.

Μπορείς φυσικά να ξεκινήσεις από το Art Decoration Crafting, μέσα απ’ το οποίο η Χριστίνα έχει αναλάβει μια σειρά από άρθρα που αφορούν την ανακαίνιση, τις μεταμορφώσεις και τον εμπλουτισμό των γραφείων.

Εκατοντάδες χιλιάδες παραδείγματα και ιδέες θα βρεις φυσικά και στο Pinterest, το οποίο τείνει να είναι η νούμερο ένα στάση για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν για νέες ιδέες, DIY οδηγίες, μινιμαλιστικές, vitange ή φουτουριστικές διακοσμήσεις, μεταμορφώσεις επίπλων, και πολλά πολλά ακόμα. Αν είσαι λάτρης των IKEA, τότε θα βρεις ορισμένες προτάσεις στην κατηγορία IKEA Hacks.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Photo of author
Full-Time Web Designer, Blogger, Podcaster και Vlogger, ο Παναγιώτης Σακαλάκης γράφει για το Inkstory.gr και το TechGuides.gr. Παράλληλα, σιγουρεύεται πως όλα λειτουργούν άψογα στο Art Decoration Crafting και βελτιώνει συνεχώς τον σχεδιασμό, τις λειτουργίες και τις παροχές της ιστοσελίδας μας.

Διάβασε Επίσης

Leave a Comment